Novembers digitala nyheter

Google Ads: Locations och uppdateringar i Google Ads Editor

I oktober introducerade Google Demand Gen och gjorde den innovativa kampanjtypen tillgänglig för alla användare. Trots att november inte bjuder på lika uppmärksammade nyheter inom just Google Ads, pågår som vanligt flera förändringar och uppdateringar. Här kommer några av dessa: 

  • Kraven för location-tillgångar har uppdaterats för att tydliggöra vilka platser som inte är tillåtna, såsom stängda platser och platser som inte matchar annonsören. 
  • För de som använder Google Ads Editor har 16 nya funktioner implementerats för att ge ökad kontroll och förenkla hanteringen av alla kampanjer.
  • Dessutom testar Google ett nytt nytt annonsformat inom sin Search Generative Experience (SGE), där användare som ställer uppföljningsfrågor får AI-genererade svar med sponsrat innehåll under rubriken ”Du kanske också gillar”. Dessa presenteras som en karusell av produkter med titel, bild och företagsnamn.

SEO-nyheter: Följ ämnen på Google och anpassade sökresultat

Google implementerar betydande uppdateringar i söket för att skapa en mer personlig och anpassad användarupplevelse. En av de funktioner som kommer introduceras är möjligheten att följa ämnen med hjälp av en ”follow”-knapp. 

Användare kan alltså välja att följa specifika ämnen och sökningar. Till exempel, om man regelbundet söker efter träningstips, kan man välja att följa detta ämne för att automatiskt få uppdateringar relaterade till träningstips på Discover, startsidan i Google-appen. Denna funktion möjliggör även att användare kan få tillgång till nyheter inom ett ämne som de kanske inte har hunnit läsa eller besöka än. För de användare som har notifikationer aktiverade, kan Google också skicka uppdateringar vid viktiga eller tidskänsliga händelser, som exempelvis kommande träningsevent  i närheten. Dessa förändringar kommer att implementeras på Google-appen samt Chrome och Safari på mobila enheter och kommer initialt vara tillgängliga på engelska i USA under de kommande veckorna.

Utöver den nya uppdateringen ovan så kommer Google även att introducera en ny funktion för att anpassa sökresultaten baserat på dina frekventa webbplatsbesök. Istället för att bara titta på din senaste sökning, som tidigare, kommer Google nu att analysera vilka webbplatser du regelbundet besöker under en längre tidsperiod. Därmed kommer de att prioritera dessa webbplatser oftare än andra i sökresultaten. Detta liknar den befintliga funktionen, men fokuserar på en mer långsiktig och kontinuerlig interaktion med webbplatser.  Här kan du läsa mer om de nya funktionerna från Google.

Metas nya prenumerationsmodell 

En av de stora händelserna i november är såklart att Meta har lanserat sitt nya prenumerationsalternativ i Europa, EES och Schweiz. Med en prenumeration, som kostar 9,99 € eller 12,99 €, kommer du inte att se några annonser och dina uppgifter kommer inte heller att användas för riktade annonser. För Meta innebär detta att du som användare har möjlighet att godkänna att din information används för att visa anpassat innehåll. Vilket i praktiken innebär överensstämmelse med de nya GDPR-kraven, även om det medför en avgift. 

Det råder delade meningar om detta är positivt eller negativt för oss som annonsörer, men en sak är säker – det utmanar oss att anpassa oss till de nya förutsättningarna. Värt att notera är också att för dig som annonsör som väljer att prenumerera kan det påverka din möjlighet att köra vissa annonser samt att delta i partnerannonser.

Vill du ha hjälp med din digitala marknadsföring?

I denna snabbt föränderliga digitala värld är det viktigare än någonsin att hålla sig uppdaterad och att anpassa sina marknadsföringsstrategier därefter. Med alla dessa nyheter och uppdateringar förstår vi att det kan vara utmanande att navigera i detta landskap. Det är här vårt team kommer in.

Rulla till toppen