Google Analytics 4

Googles analysplattform Universal Analytics kommer att stängas ner den 1 juli 2023. Detta innebär att det är hög tid att komma igång med användningen av den nästa generationen som är Google Analytics 4.

Vad är skillnaden?

Det finns flera större skillnader mellan de olika plattformarna. En tydlig skillnad är att det blir mer fokus på olika event, och vad användarna faktiskt gör på din hemsida. I GA4 kan vissa event läggas till automatiskt som exempelvis sidvisningar, utgående klick och nedladdningar.

Hur man mäter längd och antal sessioner skiljer sig också markant. I GA4 mäts en session från första till sista aktiva händelsen utförd av en användare. Om användaren har flera fönster uppe och skiftar mellan dessa så räknas inte tiden din hemsida väntat i bakgrunden in i själva mätningen. Detta innebär att du får en mycket tydligare bild på hur engagerad användaren faktiskt är.

Varför du inte ska vänta med att implementera Google Analytics 4

Du kommer inte ha möjlighet att flytta med data från Universal Analytics in i den nya plattformen. Därför bör du helst implementera GA4 innan den 1 juli 2022 så att du har ett helt års data att jämföra med när Universal slutar att samla in data.

Det tyder även på att du kommer ha tillgång till historisk data i sex månader efter Universal slutar att fungera. Vilket innebär att det kommer vara möjligt att exportera data som du kan ha användning för på längre sikt, men inte importera den.

Låt oss hjälpa er med bytet till GA4

Behöver du hjälp med att implementera Google Analytics 4 på din hemsida redan idag? Vi på Nordic Branch hjälper dig med en analys och implementering så att du kan få koll på din spårning.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Rulla till toppen